Sluiten

Categorieën

Filters

  Zelf grind of split leggen

  Siergrind33 heeft een uitgebreid assortiment producten zoals grind, split, keien, rotsen en anti-worteldoeken. Hier leggen wij je in tien korte stappen uit wat je precies dient te doen om zelf een siertuin aan te leggen. Om dit te realiseren zal je eerst de benodigde gereedschappen en materialen moeten vergaren.

  Stap 1 - Verzamel de benodigde materialen en gereedschappen

  Stap 1

  De belangrijkste zaken die je hiervoor nodig hebt zijn een schop, een schaar, worteldoek en natuurlijk het grind of split naar wens. Wij gaan ervan uit dat je zelf een schop of schaar hebt, dus deze klus moet werkelijk voor iedereen uitvoerbaar zijn.

  Stap 2 - Maak de ondergrond recht

  Stap 2

  Wanneer je alle materialen hebt vergaart zal je allereerst de ondergrond recht moeten maken. Het is van uiterst belang dat de bodemgesteldheid van je grond precies recht ligt, voordat je verder gaat met de gehele aanleg van je siertuin. De grond hoeft natuurlijk niet kaarsrecht te liggen, maar het is wel zo ‘hoe rechter je ondergrond ligt, hoe fraaier je siertuin oogt’. Eventuele oneffenheden worden tevens opgevangen door de split- of grindlaag. Om je ondergrond recht te maken kun je uiteraard je schop gebruiken. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om met een rechte lat de grond als het ware recht te schrapen. Wanneer je de ondergrond zo recht mogelijk hebt gekregen kun je doorgaan naar stap 3.

  Stap 3 - Rol het worteldoek uit

  Stap 3

  Nadat je de bodemgesteldheid volledig recht hebt getrokken, dien je de worteldoeken erbij te nemen. Het worteldoek kun je het beste in rechte banen uitrollen over het gehele oppervlak waar je de siertuin wilt aanleggen. Zorg ervoor dat de worteldoeken precies recht langs elkaar liggen zodat je hier later niet meer naar hoeft te kijken. Dit bespaart je voor straks natuurlijk een hoop extra werk. Wanneer je de worteldoeken correct langs elkaar hebt uitgerold kun je verder gaan naar stap 4.

  Stap 4 - Leg het worteldoek vast met hoopjes siergrind of split

  Stap 4

  Nu liggen de worteldoeken dus volledig verspreid over het gehele oppervlak. Controleer nogmaals even of de worteldoeken precies langs elkaar liggen met een kleine overlapping. Vervolgens ga je de worteldoeken lichtelijk vastzetten met jouw siergrind of siersplit. Je strooit als het ware kleine hoopjes siersplit of siergrind op de worteldoeken (zie afbeelding). Dit doe je allemaal om eventuele wind, wat een belangrijke rol speelt, tegen te gaan. Wanneer je er zeker van bent dat het worteldoek niet meer weg kan waaien door de wind, kun je verder gaan naar stap 5.

  Stap 5 - Laat de tweede baan worteldoek goed overlappen

  Stap 5

  Wanneer het eerste worteldoek vast ligt, kun je verder gaan met het uitrollen van het tweede worteldoek. Wij adviseren altijd om deze tweede baan met een overlapping van 10 centimeter over elkaar te leggen. De overlapping van 10 centimeter is uiterst belangrijk. Hou je je hier namelijk niet aan, dan kunnen er oneffenheden ontstaan in het gehele oppervlak. Daarnaast komt er door deze handeling geen siergrind of siersplit onder het doek te liggen. Houd hier echt rekening mee, omdat je de siertuin normaliter maar één keer wilt aanleggen ;). Tevens wordt hierdoor ook de groei van onkruid tegengegaan.

  Stap 6 - Zorg dat het worteldoek tot in de hoeken ligt

  Stap 6

  Wanneer je de worteldoeken over het gehele oppervlak hebt neergelegd, kun je verder gaan met deze stap. Hierbij is het van belang om alle zijkanten van het gehele oppervlak precies na te lopen. Hiermee word dus bedoelt dat alle worteldoeken aan de zijkant, volledig aansluiten rondom de hoeken van je siertuin. Dit heeft als voornaamste reden om de groei van onkruid tegen te gaan. Wanneer je er zeker van bent dit gehele proces volledig afgerond te hebben kun je verder gaan met stap 7.

  Stap 7 - Snij het worteldoek om eventuele bomen en struiken heen

  Stap 7

  Als je alle hoeken en zijkanten correct bevestigd hebt in de grond, kun je verder gaan met deze stap. Bij deze stap komt het knipwerk oftewel snijwerk naar voren. Het kan natuurlijk voorkomen dat binnen het oppervlak waar je de siertuin gaat aanleggen, bomen of struiken groeien. Hierbij dien je dus een gat te snijden of te knippen rondom de wortels van eventuele struiken of bomen. Bekijk de afbeelding hiernaast om te zien hoe dit precies gebeurt. Als je dit volledig hebt afgerond (mocht je bomen of struiken binnen het oppervlak hebben staan) kun je verder gaan naar stap 8.

  Stap 8 - Bedek het perceel waar het siergrind komt compleet met worteldoek

  Stap 8

  Mocht je gebruik gemaakt hebben van stap 7 en heb je deze stap (eventueel) volledig afgerond, dan kun je verder gaan met deze stap. In stap 8 is het de bedoeling om het restant van het gehele oppervlak op te vullen met worteldoek. Dit dient uiteraard op precies dezelfde wijze worden gedaan als de hierboven genoemde stappen. Wanneer je de gehele oppervlakte bedekt hebt met worteldoek, kun je verder gaan naar stap 9.

  Stap 9 - Vul het worteldoek met siergrind of split

  Stap 9

  Wanneer je het perceel volledig hebt bedekt met worteldoek kun je overgaan naar het bedekken van je siertuin. Het is nu de bedoeling om het gehele oppervlak te beleggen met siergrind of siersplit. Wij raden ten allen tijde aan om een minimale laagdikte van 5 cm te nemen. Hierdoor word je siertuin niet alleen fraai, maar is deze ook nog eens goed beloopbaar. Deze laagdikte zorgt er tevens ook voor dat er geen worteldoek bloot komt te liggen.

  Stap 10 - Verdeel het siergrind of de split gelijkmatig en geniet van het resultaat

  Stap 10

  Wanneer je dan uiteindelijk het siergrind of het siersplit volledig aangebracht op het worteldoek, dan kun je het mooi en gelijkmatig gaan verdelen. En klaar ben je! Vanaf nu kun je genieten van je prachtige siertuin. Mocht het grind minder gelijkmatig komen te liggen (doordat er bijvoorbeeld iemand over heen heeft gelopen), dan kun je het altijd even recht harken.

  Nu je zelf hebt gelezen hoe eenvoudig het is om je tuin te verfraaien met siergrind of -split, wensen wij je veel succes en een mooi eindresultaat toe! Heb je vragen of advies nodig over het leggen van je siergrind of split? Dan kan je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder.

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »